lunes, 29 de octubre de 2012

El camí de ser pares.


Benvolguts i benvolgudes pares i mares!
 
Esperem que os hagi agradat la informació  donada a aquest bloc i ara que teniu la idea de què és i com evoluciona el pensament logicomatemàtic os animem a realitzar activitats relacionades amb la logicomatemàtica amb el vostre fill/a ja des de ven petit.

Finalment, os desitgem molts ànims amb el vostre petit fill/a. Sabem que ser pare és un treball força difícil però segur que os sortiu endavant, el vostre petit os necessita!


Per acabar, volem  dedicar-vos un parell de cites sobre la infància i donar-vos les gràcies per haver-li donat una ullada i/o haver seguit el nostre bloc. A reveure!

<<Si la ayuda y la salvación han de llegar sólo
puede ser a través de los niños.
Porque los niños son los creadores
de la humanidad.>>
 Maria Montessori (pedagoga).

<<Enseñar a niños a contar es bueno, pero enseñarles
lo que realmente cuenta es mejor.>>
Bob Talbert.

<<Desde los primeros pasos de su educación el niño
debe experimentar el placer del descubrimiento.>>
Alfred North Whitehead
“Educar es formar personas aptas para gobernarse a sí mismas, y no para ser gobernadas por otros.”
Herbert Spencer
“El arte de enseñar es el arte de ayudar a descubrir.”
Mark Van Doren
“El maestro que intenta enseñar sin inspirar en el alumno el deseo de aprender está tratando de forjar un hierro frío.”
Horace Mann
“La buena didáctica es aquella que deja que el pensamiento del otro no se interrumpa y que le permite, sin notarlo, ir tomando buena dirección.”
Enrique Tierno Galván
Alfred Whitehead.



Materials matemàtics i els blocs lògics.


Per a treballar els conceptes logicomatemàtics trobem al mercat una gran gama de materials que ens serveixen per a treballar aquests conceptes (alhora de comprar una joguina os recomanem que observeu la qualitat, si porta l'edat recomanada i el segell de la CE).

Nosaltres os explicarem els blocs lògics i os explicarem quina sèrie de materials recomanem segons l'edat i perquè.

1. Els Blocs Lògics:

Van ser creats per Dienes (pedagog) i són un recurs pedagògic per treballar amb els nens els primers conceptes logicomatemàtics a partir dels dos anys.

Es treballa el color (blau, groc i vermell), la forma (triangle, quadrat, rectangle i cercle), la mida (gran i petit) i el gruix (gruixut i prim).

Al comprar aquest material hem de mirar que les possibilitats de combinació siguin 48 (que no hi
hagi cap peça repetida) perquè sinó no serà un joc lògic.


2. Materials segons la edat:

- De 0-6 mesos: Materials de textures diferents. Ex: mossegadors, sonalls, peluixos, mòbils musicals...

- De 6-12 mesos: Convé estimular la coordinació oculomanual. Ex: peces de construcció per apilar, picar i llançar.

- De 12-18 mesos: S'ha de desenvolupar la creativitat, la lògica i la motricitat fina. Ex: figures geomètriques (com els blocs de lògics), pilotes, plàstics...

- De 18-24 mesos: S'ha de treballar l'elasticitat. Ex: formes geomètriques, plastilina tova, els primers encaixos... ara les peces poden ser més petites.

- De 24-36 mesos: Es treballa la concentració la lògica,  la coordinació motriu, l'habilitat, la imaginació, la classificació, seriacions, el pes... Ex: dòmino de peces grosses, material de construcció, jocs de simetria...

- A partir dels 36 mesos: S'aprofundeix en la reflexió, l'atenció i la lògica. Ex: jocs de societat, cartes, taulers diversos, els primers àlbums de col·leccions...















Els 6 conceptes logicomatemàtics: mesura, espai i temps.


Bon dia pares i mares! Avui tractarem els tres últims conceptes logicomatemàtics: la mesura, l'espai i el temps. Esperem que gaudiu de la nostra explicació!

4. Mesura:

Els conceptes bàsics de la mesura són:

- De longitud: llarg-curt , ample-estret.
- De superfície: rodó-quadrat.
- De volum: gran-mitjà-petit.
- De pes: pesat-lleuger.

Pares! cal aprofitar situacions reals que portin a l'infant a aplicar-les.

5. Espai:

Abans de començar a treballar la situació, l'orientació i la distància és important que l'infant s'orienti en el propi cos.
- Situació: A dalt-a baix, al davant- al darrere, a un costat - a l'altre costat.
- Orientació: Dreta-esquerra, nord-sud.
- Distància: Lluny-a prop.

Altres:

- Topologia: Dins-fora, obert-tancat.



6. Temps:

Els infants interioritzen el concepte de temps a través de les rutines i les activitats quotidianes. Poden verbalitzar les accions com: ara, després, abans de menjar...

Podem treballar el concepte de temps amb diferents activitats:

- Saludar segons el moment del dia (bon dia, bona tarda...).
- Verbalitzar allò que es fa (abans de menjar, després de...).
- Calendari a casa.
- Diferenciar el dia de la nit per la llum solar (activitats de dia, activitats de nit).
- Comparar activitats que requereixen molt de temps o poc (treballar el concepte lent-ràpid).

domingo, 28 de octubre de 2012

Els 6 conceptes logicomatemàtics: qualitat, quantitat i nombre.

A continuació explicarem en aquesta entrada els tres primers conceptes logicomatemàtics: qualitat, quantitat i nombre que convé treballar amb els nostres fills, i a la pròxima entrada els tres restants: , mesura, espai i temps.

1. Qualitat:

Són les propietats, atributs o característiques dels objectes. Com vam parlar a l'apartat <<Els 4 mecanismes>> els infants en un primer moment descobreixen la qualitat d'aquests objectes a través de la manipulació i dels sentits: tacte, olor, soroll...

Hi han 3 estratègies metodològiques o jocs que podem dur a terme per a treballar la qualitat: la panera dels tresors, el joc heurístic o els racons.

La panera dels tresors:
 
Es fa en el primer any de vida. Es pot fer un cop o dos cada dues setmanes i pot durar de 10 a 15 minuts. S'agafa una panera de vímet de mida mediana i s'omple amb materials naturals i quotidians (fruita, pilota grossa, una tassa, cartró, motlles de pastís...) que l'infant pugui manipular. Ajuda a desenvolupar l'habilitat oculomanual.

El joc heurístic:
Es fa quan el nen pot caminar (1-2 anys). S'agrupen materials naturals (com a la panera dels tresors) i ara més diversos i, després de 10-15 minuts que el nen els manipula, ha de desar cada material a la caixa corresponent. Si s'equivoca s'ho fem notar i li felicitem al acabar.

Els racons:
Estan pensats per a la classe de P3, P4 i P5 però podem treballar-ho a casa. Es tracta de oferir diferents materials i organitzar-lo per racons: el racó de la plàstica, el racó dels metges, el racó de pintar, el racó de les construccions, el racó de la cuina, etc. Els racons ajuden a afavorir l'autonomia personal.


2. Quantitat:

S'adquireix després de la qualitat. Sorgeix amb el joc lliure i les activitats quotidianes que realitza el nostre fill. Els conceptes que hem de treballar són:

- Molt/poc.
- Una mica.
- Un, dos, tres, quatre,...

Os recomanem que treballeu els conceptes de quantitat amb activitats numèriques o de mesura, per exemple: posar al vostre fill davant del mirall i demanar-li que os digui quants braços té, demanar-li que posi a la nina "una mica" de menjar, preguntar-li si vol poc o molt pà... etc.

3. Nombre:

Amb el temps observarem com el nostre fill pot trobar la quantitat com a criteri per a classificar. Per exemple, si li demanem que ompli dues bosses amb els sis caramels que hi ha a sobre la taula, gaudirà i intentarà omplir-les segons el nombre de caramels iguals que hi puguin cabre (tres en una bossa i tres en l'altra) que no classificar-los per colors o per la forma.

Tot i que això és una bona notícia, hem d'intentar treballar tota mena de classificacions: per quantitat, per qualitat,...

És important que sempre verbalitzem les accions i que fem dibuixos de com anem a classificar per a que el nostre fill pugui entendre-ho millor.

Per a Piaget (vam parlar a la entrada <<Piaget, el pedagog del desenvolupament cognitiu>>),  entendre el concepte de nombre implica entendre:

- La correspondència un-a-un: 2 elements són equivalents en nombre: 1 poma, 1 pera.
- La conservació: el nombre es conserva i no s'altera perquè s'alteri la configuració, és a dir, l'infant sap que "hi havia 1 pera" tot i que l'amaguem.

 

Els 4 mecanismes.


Hi ha quatre mecanismes que els infants utilitzen instintivament per facilitar el procés logicomatemàtic: la manipulació, la imitació (joc simbòlic), la classificació i la representació.

1. Manipulació:

S’inicia molt aviat, amb mesos de vida. El nen manipula els objectes i n’observa les propietats físiques o, també, estableix relacions i diferències entre els objectes. Per exemple, comença a comparar objectes diferents però relacionats, per exemple, sap que la seva bata no és una perxa però entén que la bata es posa en la perxa. Això és diu “comparació d’objectes de dos en dos”.

La millor manera de exercitar la manipulació és amb l’activitat lúdica, és a dir, amb jocs manuals (enganxar, resseguir...), amb jocs de construcció, amb una simple informació sensorial (deixar-los objectes de la vida quotidiana per a que els manipulin = panera dels tresors).

2. Imitació:

Com ja hem parlat a l’entrada <<Piaget, el pedagog del desenvolupament cognitiu>> el joc simbòlic és vital per al desenvolupament cognitiu (coneixement). El nen aprèn a imitar a l’adult tant immediatament (ens veu fer una acció i automàticament ens imita) i a imitar de forma diferida (veu al mestre a l’escola classificant els llibres de la prestatgeria i l’infant a casa ho intenta fer com ho va veure).

Per això és important afavorir el joc simbòlic a casa amb materials com: cuina, estris te metge, nines, disfresses... i podem participar amb ells quan ens ho demanin.

3. Classificació:

Podem observar que el nostre fill comença a agrupar els objectes segons les seves semblances (agafen només les pilotes, comencen a fer parelles...), en resum, comença a reunir i a separar.



4. Representació:

Comença a entendre la diferència i la relació entre el significat i el significant, és a dir, apareix el símbol i el signe. Això vol dir que el nostre fill al veure a un paper un somriure dibuixat ell el relaciona amb la felicitat. O, un altre exemple, si veu a un paper un nen plorant ell entén que el "nene està trist".




Piaget, el pedagog del desenvolupament cognitiu.

Jean Piaget va ser un pedagog del segle XX que va elaborar uns estudis sobre la infància que revolucionarien el món de l’ensenyament. Actualment, la seva teoria ens serveix com a punt de referència per a la metodologia utilitzada a les nostres aules.

Segons Piaget, la intel·ligència del nostre fill es veu representada en diferents estadis de desenvolupament, quatre en total, tot i que a nosaltres ens interessen els dos primers estadis.

El primer estadi es diu estadi sensoriomotor i és l’etapa del naixement fins els dos anys de vida i el segon s’anomena estadi de representacions mentals simbòliques, i acaba quan l’infant té sis o set anys.
  Piaget amb un dels seus fills.

Piaget ens ensenya que els principis de la lògica comencen a desenvolupar-se més aviat encara que el llenguatge a partir de diferents mecanismes: l’assimilació (abstreu i discrimina la nova informació) i l’acomodació (interiorització de noves experiències).

És a dir, el nen va guanyant coneixement a partir de la seva experimentació amb els objectes i elements del seu entorn, per això és molt important el joc, ja que jugant podem treballar els diferents conceptes logicomatemàtics.

Per a Piaget, quan un nen juga ajuda al cervell a afavorir les estructures mentals que parlàvem a l’entrada <<Què és la logicomatemàtica i que té a veure amb els nostre fills?>>.

El joc simbòlic (que forma part de l’estadi de representacions mentals simbòliques) és aquell on l’infant imita a l’adult: joc de metges, la cuina, la perruqueria, el joc de mares i pares... i és molt important deixar que els nens juguin a partir de la seva imaginació i experimentació i no donar-lis massa regles en quant el joc.

Què és la logicomatemàtica i que té a veure amb els nostre fills?


Els éssers humans tenim la capacitat de estructurar i expressar la informació que el nostre cervell rep i processa gràcies al pensament logicomatemàtic.

En aquest procés els humans utilitzem els continguts propis de la logicomatemàtica: agrupem, classifiquem, ordenem... els objectes i elements del nostre voltant i així, a través d’aquest procés de discriminació i diferenciació de propietats, arribem a entendre les propietats dels objectes i, en conseqüència, arribem al coneixement.

 La infància és el millor moment per a treballar i millorar aquestes estructures mentals i a ensenyar als nostres fills aquests conceptes logicomatemàtics.

Tot i això, hem de tenir en compte que l'objectiu de les matemàtiques a la infància no es de memòria aquests coneixements, sinó d’afavorir la base per al futur coneixement matemàtic.




En aquest bloc estudiarem:
  1. Piaget, el pedagog del desenvolupament cognitiu.
  2. Els 4 mecanismes.
  3. Els 6 conceptes logicomatemàtics: qualitat, quantitat i nombre.
  4. Els 6 conceptes logicomatemàtics: mesura, espai i temps.
  5. Materials matemàtics i els blocs lògics.
  6. El camí de ser pares.
* Teniu en compte que les entrades noves apareixen a dalt del bloc i que les antigues estan a baix.

viernes, 5 de octubre de 2012

El bloc Petites petjades infantils obre les seves portes!


Benvinguts i benvingudes!

El bloc Petites petjades infantils està dedicat als pares i mares que volen aprendre activitats per a treballar les matemàtiques amb els nostres fills/es.

Com a pares, potser no sabem com fer-ho, però Petites petjades infantils vol donar-vos una sèrie de coneixements per a que podeu ajudar al vostre fill a treballar els primers conceptes matemàtics de la infància  a casa.

Si teniu qualsevol dubte de les explicacions i/o activitats que os proposarem podeu fer comentaris i explicar-nos els vostres dubtes (això ho podreu fer a sota de l'entrada corresponent clicant a la icona "comentar").

Molta sort pares i mares!